پروتز ثابت و متحرک
پروتز دندان چیست و چه کاربردی دارد ؟
از وظیفه اصلی پروتزها میتوان باید به جایگزینی دندان از دست رفته و جلوگیری از عواقب منفی از دست دادن دندان اشاره کرد. به صورت کلی پروتزهای دندان وظیفه بازیابی زیبایی و سلامت دهان و دندان و اصلاح طرح لبخند را بر عهده دارند. از دیگر کاربردهای آن اصلاح نواقص داخل دهان از جمله فقدان یک دندان یا بخشی از آن و یا از دست رفتن بافت های دهان مانند فک و کام است.نحوه اتصال پروتزهای دندان متفاوت است. پروتز ها معمولا توسط خود دندان، ایمپلنت های دندان یا از طریق مکش و یا توسط عضلات دهان در جایگاه خود ثابت می شوند.
انواع پروتز دندان کدامند و چه تفاوتی باهم دارند؟
هر فردی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله انواع پوسیدگیها ، عفونت لثه و دندان ، تصادف و شکستگی ناشی از ضربه و فشار های خارجی، دندان های طبیعی خود را از دست بدهد. در این حالت باید به فکر راه حلی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته و پر کردن جای خالی آن ها در دهان بود. یکی از این راه حل های روتین استفاده از انواع پروتز دندانی است.
رایج ترین تصوری که در عام مردم در مورد پروتزهای دندانی وجود دارد، دندان مصنوعی هایی است که معمولا توسط افراد پیر مورد استفاده قرار می گیرد و هنگام خواب آن را از دهان خارج کرده و داخل لیوان آب قرار می دهند.
دست کامل دندان مصنوعی تنها یکی از انواع پروتزهای دندانی است. امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی پروتز دندان به روش های مختلفی انجام می شود.
انواع پروتز های دندانی ثابت و متحرک هریک ویژگی ها و مزایا و معایب خاص خود را دارند و بنا به شرایط هر فرد پروتز خاص برای ان فرد مورد استفاده قرار میگیرد.
به عبارت دیگر نمی توان یک نوع خاص را برای همه افراد مناسب دانست و آن را به همه متقاضیان انجام پروتز دندان پیشنهاد کرد.
پروتز دندان متحرک
پروتز دندان متحرک همانطور که از نام آن نیز پیداست به نوعی از دندان ها گفته می شود که قابل جابجایی هستند به عبارتی می توان آنها را از دهان خارج کرده و دوباره بر روی لثه قرار داد. این نوع از پروتز دندان شناخته شده ترین روش در این عمل هستند چرا که استفاده کردن از دندان های مصنوعی در میان مردم به خصوص در گذشته رواج بسیاری داشته و اغلب مردم با استفاده از این روش جای دندان های از دست رفته خود را پر کرده اند. برای استفاده از پروتز دندان متحرک در زمانی که می خواهید دندان های خود را دوباره بر روی لثه خود قرار دهید به چسب مخصوص نیاز خواهد بود تا در هنگام صحبت کردن و یا خوردن غذا دندان ها نلغزیده و خجالت زده نشوید. متاسفانه این روش درمانی این معایب را نیز به همراه دارد و قبل از انجام باید امکان لغزش دندان ها را نیز در نظر داشته باشید.
پروتزهای متحرک در مواقعی که به دلایل مختلف، نمی توان از پروتزهای ثابت استفاده کرد، به بیمار توصیه می شوند. پروتزهای متحرک به سه دسته تقسیم می شوند:
پروتز کامل – پروتز پارسیل (تکه ای) -اوردنچر
پروتز دندان ثابت
پروتزهای دندان ثابت همانطور که از اسمش پیداست بر خلاف پروتز های دندانی متحرک قابل خارج کردن از دهان نیستند و در موقعیت خود ثابت قرار میگیرند. پروتزهای ثابت از بهترین روش ها برای متصل کردن دندان به لثه استفاده می کنند .به گونه ای که در این روش از ایمپلنت که یکی از معروف ترین روش های دندانپزشکی است استفاده خواهد شد. ایمپلنت تحولی عظیم در دنیای دندانپزشکی ایجاد کرده است به گونه ای که ابتدا پایه تیتانیومی ایمپلنت در مکان مورد نظر قرار داده می شود و پس از گذشت زمان استخوان های اطراف ایمپلنت رشد کرده و اطراف پایه تیتانیومی آن را فرا خواهند گرفت و می توان به صورت دائمی از پروتز دندان استفاده کرد.این نوع پروتز غالبا از جنس سرامیک و زیرکونیوم ساخته می شود که استحکام و دوام بسیار بالایی دارد. به صورت کلی پروتز های ثابت میزان دوام و مقاومت بالاتری نسبت به پروتزهای متحرک دارند به گونه ای که این نوع پروتزها مانند پروتز های متحرک به حرکت درنیامده و می توانید انواع اقسام مختلف غذاها را با آن بخورید.
پروتزهایی ثابت، پروتزهایی هستند که به صورت ثابت در دهان وجود دارند و امکان بیرون آوردن آن مگر با کمک دندانپزشک وجود ندارد.
روکش ها ، بریج ها، پروتزهای ایمپلنت و لمینیت های سرامیکی از این دسته از پروتزها محسوب می شوند.
مقایسه کیفیت پروتز ثابت و متحرک
یکی از مهمترین موارد تاثیرگذار بر انتخاب نوع پروتز را می توان کیفیت آن دانست. در بخش های قبل با پروتز ثابت و متحرک به خوبی آشنا شدیم و باید بدانید که هریک از آنها برای نوع خاصی از افراد مناسب خواهند بود و نمی توان تنها یک روش را برای همگان مناسب در نظر گرفت. لازم به ذکر است که پروتزهای ثابت معمولا میزان مقاومت بیشتری نسبت به پروتزهای متحرک دارند اما باید در حفظ و نگهداری پروتزهای ثابت دقت بیشتری داشته باشید. پروتزهای متحرک به دلیل امکان خارج شدن از دهان به راحتی شستشو داده خواهند شد اما برای نگهداری درست از پروتزهای ثابت باید از روش های دندانپزشکی استفاده کنید. هریک از انواع پروتزهای ثابت و متحرک خود به انواع متفاوتی دسته بندی می شوند که البته هر یک از انواع پروتز خود روش های متفاوتی با یکدیگر دارند و دندانپزشک متخصص شما می تواند بر اساس تشخیص خود و علاقه شما مناسب ترین روش را برای ترمیم دندان های شما انتخاب کند.